sigma audio

Spelen op een festival zonder soundcheck

Indien je gaat spelen op een festival dan is het zeer goed denkbaar dat er geen tijd is voor een soundcheck. In de praktijk merk ik regelmatig dat bands hier niet op ingesteld zijn en dat dit (vaak onterechte) stress oplevert bij zowel de band als de meereizende technicus. Met een goede voorbereiding hoeft dit geen enkel probleem te zijn. Spelen op een festival zonder soundcheck.

Goede voorbereiding:
Zoals al vaker gezegd is een goede voorbereiding essentieel. Informeer ruim op tijd bij het technisch contact van het festival of er een soundcheck is en hoeveel tijd hiervoor ingeruimd is. Zorg er daarnaast voor dat men zo snel mogelijk een goed overzicht heeft van jullie opstelling en de wensen qua backline etc. Check dit lijstje goed voordat je deze opstuurt! Het gebeurt erg vaak dat er ultra last-minute allerlei wijzigingen zijn wat veel verwarring kan opleveren op een festival (men heeft dan de oude en dus foutieve lijst gebruikt etc.). In geval er geen soundcheck is dan is er wel een zogenaamde line-check waarbij tijdens de ombouw naar jouw show gecheckt word of alle microfoons werken. Feitelijk is dit een verkapte soundcheck. Indien je hier voldoende op bent voorbereid dan zou het geen probleem mogen zijn om vanaf het eerste nummer goed zaalgeluid en goede monitors te hebben.

Zaalgeluid:
Voor de FOH (front of house) technicus is het verstandig om het type mengtafel dat op het festival gebruikt word op te vragen. Ga er niet zondermeer vanuit dat men heeft staan wat op je rider staat. In geval van een digitale mengtafel is het wellicht mogelijk om een showfile mee te nemen met hierin jouw instelling voor de betreffende mengtafel. Dit betekent concreet dat je in de week voor het optreden moet navragen of er al een festival priklijst is. Dit is een lijst met alle microfooningangen en het type microfoon. Voor festivals is het gangbaar dat er een gemiddelde lijst word gemaakt waarbij de basiszaken zoveel als mogelijk gelijk worden gehouden. Denk hierbij aan drums, basgitaar, keyboards etc.

Aan de hand van deze lijst kun jij je eigen showfile aanpassen aan de situatie ter plaatse. Hou er rekening mee dat je altijd een versie van je settings opslaat met de uitgangen in “mute”. Dit voorkomt veel problemen als je de file gaat laden.

Monitors:
Indien je een eigen monitortechnicus mee hebt dan kun je wellicht voor die situatie ook een showfile maken. Indien je geen eigen monitortechnicus hebt dan is het verstandig om een duidelijke lijst te maken met de basisinstellingen. Voeg bij deze lijst een kopie van de opstelling en vermeld op deze opstelling ook duidelijk de namen van de desbetreffende muzikanten. Dit vergemakkelijkt de communicatie en versnelt het proces. Direct na het opbouwen zal de monitortechnicus een rondje doen om te vragen hoeveel je van bijvoorbeeld de vocals wilt horen etc. Wees tijdens deze ronde gedisciplineerd en ga er niet doorheen spelen/roepen. Laat de technicus even het rondje afmaken.

Backline:
Zorg ervoor dat backline die je zelf meeneemt goed werkt. Het komt naar mijn mening nog steeds veel te vaak voor dat tijdens de line-check blijkt dat bijvoorbeeld de batterijen van de akoestische gitaar leeg zijn of dat de voeding van een effectpedaal niet goed werkt. Indien je backline bij je hebt die meer tijd dan gemiddeld vergt bij het opbouwen vraag dan of er zogenaamde rolling-risers aanwezig zijn. Dat zijn podiumdelen op wielen die eenvoudig het podium opgerold kunnen worden. Je kunt dan rustig je eigen materialen op de rolling riser plaatsen en eventueel zelfs al testen. Mocht dit laatste niet kunnen dan is het verstandig om iemand extra mee te nemen die je kan helpen bij de opbouw van jouw materialen.

Conclusie:
Een goed geluid op een festival zonder soundcheck is zeker mogelijk. Zoals je bovenstaand hebt gelezen staat of valt het met een goede voorbereiding. Belangrijkste punt is eigen altijd: wees op tijd met het verstrekken van de informatie en het stellen van de noodzakelijke vragen en misschien nog wel het allerbelangrijkste: zorg dat je als band ruim op tijd aanwezig bent op het festivalterrein en meld je dan zo snel mogelijk bij de stagemanager.